De magie van conversie: bezoekers worden trouwe klanten

Conversie is een begrip dat vaak voorbij komt. Het is niet alleen een term, maar ook een cruciale stap in de digitale wereld. Het is een maat die het succes in de digitale wereld aangeeft. Door te focussen op het verbeteren van je conversieratio zorg je ervoor dat je het maximale haalt uit je websitebezoekers.

Conversie: maak van jouw website bezoekers klanten

Wat is conversie?

In de digitale marketing verwijst conversie naar het omzetten van websitebezoekers in klanten. Of, als we het wat breder bekijken, ervoor zorgen dat bezoekers een gewenste actie ondernemen. Dit kan een offerteaanvraag zijn, een aankoop in de webshop, maar ook het inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een e-book.

Je kunt de conversie “koppelen” aan de sales funnel of verkooptrechter. Afhankelijk van het moment in het aankoop traject kan een potentiële klant verleid worden tot een andere conversie. Bijvoorbeeld iemand die geïnteresseerd is in jouw softwarepakket, kan als eerste stap (interesse) een e-book downloaden, de volgende stap in het koopproces kan zijn dat hij/zij een demo of een proefversie aanvraagt (overwegen) en als laatste stap kan een offerte aangevraagd worden.

Met elke stap komt de bezoeker dichter bij het uiteindelijke beslissing: de koop.

Waarom is conversie belangrijk?

Elke website heeft een doel. Of je nu producten verkoopt, diensten aanbiedt, of informatie verschaft, het uiteindelijke doel is meestal om de bezoeker tot actie aan te zetten. Een hoge conversieratio betekent dat je website effectief is in het bereiken van dit doel.

Je hebt niets aan 10.000 bezoekers per maand op jouw website, als deze bezoekers je niets opleveren (tenzij je een puur informatieve website hebt). Je kunt beter “maar” 500 bezoekers per maand hebben, waarvan er 15 een offerte aanvragen, 7 zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief en 1 het contactformulier invult.

Hoe hoger de conversie hoe interessanter. Want als er meer conversie plaatsvindt, betekent dat dat er meer mensen geïnteresseerd zijn in wat jij aanbiedt. Voor producten en diensten betekent dat meer omzet en meer winst.

Tips voor een betere conversie

Hieronder vind je een aantal tips waarmee je de conversie op jouw website kunt verbeteren:

Meten is weten

Om te weten hoe goed jouw website presteert, is het belangrijk om je conversieratio te meten. Dit geeft je inzicht in welke aspecten van je website goed werken en welke zaken verbetering nodig hebben. Gebruik tools zoals Google Analytics om deze data bij te houden en te analyseren.

Hoe bereken je de conversieratio?

Om te berekenen wat de conversieratio is, heb je cijfers nodig. Stel je had afgelopen maand 1.176 bezoekers op je website. Daarvan hebben 18 mensen jouw e-book gedownload. Dan bereken je de conversieratio als volgt:

Aantal downloads per maand / aantal website bezoekers per maand

In dit geval: 18/1176 = 0,015 of 1,53%

Wat is een gebruikelijke conversieratio?

De conversieratio is per branche, per bedrijf en per doel verschillend. Voor B2B liggen de percentages vaak iets hoger dan in de B2C markt. Een paar voorbeelden: in zakelijke dienstverlening (B2B) is het gemiddelde conversiepercentage 3,71%. In de mode & kledingbranche ligt dit percentage op 2,47%, terwijl de autobranche een gemiddeld conversie percentage hebben van 3,98%.

Een gemiddeld conversiepercentage ligt tussen 2 en 5 procent

Is jouw conversiepercentage lager dan het gemiddelde in jouw branche? Dan is het verstandig om te kijken hoe je dit kunt verhogen en wat de eventuele oorzaak is van jouw lagere score.

Stel voor jezelf een conversiedoel vast dat niet totaal onrealistisch hoog is, maar wel ambitieus en uitdagend. Conversie is geen maatstaf om het succes van je website te meten, maar een motivatie om nieuwe doelen te stellen.

Maak klanten van jouw website bezoekers

Hulp nodig om de conversie van jouw website te verbeteren?
Ik help je met adviezen en tips. Bel of mail met voor een afspraak.
Start nu

Laatste posts

Nut en noodzaak van marketing

𝗗𝗲 𝗻𝗼𝗼𝗱𝘇𝗮𝗮𝗸 𝘃𝗮𝗻 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗸𝗮𝗻 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗮𝘁. Zonder marketing weet niemand wat je doet, wie je bent en waarom jouw product of dienst de moeite waard is.

Lees meer »

De kracht van kleur

Kleur is een essentieel onderdeel van onze visuele communicatie en kan een krachtige manier zijn om emoties op te roepen en je merk te onderscheiden.

Lees meer »